Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > Infiniti I30/I35
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

Infiniti I30/I35 Similar to a Maxima, yet not really a Maxima. Discussion forum on Nissan's luxury model, the Infiniti I30/I35

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-21-2007, 01:47 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
Car keeps turning off while driving : HELP

OK so I am driving and the engine just turns off/stalling usually at low speeds or when I brake but was able to get it home by putting it back in netrual or park and start it and give it some gas and go. weird huh? any help would be useful its a 2000 infiniti i30 has about 138k miles just recently replaced the battery and starter.
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2007, 03:40 PM   #2
Armed and Dangerous
 
i30ds's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Denver, CO
iTrader: (8)
Posts: 4,423

Have you done a general inspection of the vehicle yet? This could be many things... the main thing that comes to mind is a massive air leak (i.e. the intake came off). Could also be bad battery cables or alternator.
i30ds is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2007, 09:59 PM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
yes everything is fine and battery is fine because when it does stall every else is still on like lights, radio, etc. maybe it could be when my mechanic replaced the starter he forgot something but that still doesn't make since because it drove fine for a week after he replaced the starter so this is all so confusing.
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2007, 08:33 PM   #4
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Feb 2007
iTrader: (0)
Posts: 11
if the problem started after the battery and starter change i would take a good look at those. does the car idle fine in park?? like the previous guy said it sounds like some time of air leak
slim151 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2007, 02:23 PM   #5
Armed and Dangerous
 
i30ds's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Denver, CO
iTrader: (8)
Posts: 4,423

Starter has nothong to do with a vehicle stalling.
i30ds is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2007, 03:12 PM   #6
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
well I was about to reply saying I fixed it but I didn't. I had reset the ECU and it worked for a few min. But the problem is back and Ill tell you in detail. It happens when the engine is warm and once started it idles fine but right after it stalls the first time it starts to idle all weird on me with the idle needle either all the way down or when I'm reviving it. when ever it stalls I quickly put it in netruel while rolling or stopped and start it and give it high revs and put it in drive and drive off. It only happens when car is coming to a stop or when I press the brakes while coming to a stop.
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2007, 03:12 PM   #7
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
also where do I look for a air leak?
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2007, 04:56 PM   #8
Supporting Maxima.org Member


 
KRRZ350's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Middleboro/Carver, Ma
iTrader: (29)
Posts: 4,574
Points: 15,958, Level: 81
Points: 15,958, Level: 81 Points: 15,958, Level: 81 Points: 15,958, Level: 81
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Send a message via AIM to KRRZ350
Does it stall as soon as you put it into drive? it sounds like a lock-up tourqe convertor problem so far, major labor $$ if that's the case. Scan your codes, and does your overdrive light flash several times when you first start the car?
__________________
Maximaparts@hotmail.com
KRRZ350 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2007, 08:36 PM   #9
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
nope doesn't happen when I put it into drive and no overdrive light flashes at all, I got one code which was p0430 which was 02 sensor but Ive had that for about 4 months.
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2007, 11:43 AM   #10
Member
 
Join Date: Nov 2005
iTrader: (0)
Posts: 39
well today I cleaned the maf with maf cleaner and put in a new air filter and reset the ecu. so far so good but it acts like it wants to stall because it idles really low when at the stop sign or signal and i also hear a whining noise like there might be a air leak? hmm so confused
KRZYRACER is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2007, 05:17 PM   #11
Armed and Dangerous
 
i30ds's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Denver, CO
iTrader: (8)
Posts: 4,423

Quote:
Originally Posted by KRZYRACER
nope doesn't happen when I put it into drive and no overdrive light flashes at all, I got one code which was p0430 which was 02 sensor but Ive had that for about 4 months.
Even though it might not be related, replace your O2 sensors. The number one rule of self diagnostic work is the make sure the vehicle is code free before you begin.
__________________
Vortech- V2 SC/ BOV/ FMU- 8:1 disk; 3.25 pulley; Walbro 255 lph fuel pump; 3'' Intake Piping; Variable Intake Manifold; 5th Gen. Clutch; Fidanza Flywheel; B&M STS; Raxles Axles; Cattman- Y/ B Pipes; ES Motor Mounts

Cefiro- Headlights/ Tails/ Grill/ Gauge Rings; 15% Tint; 350Z Pedals; Limited Kick Plates

Stillen- FSTB/ RSB; Tokico Illuminas; CE Springs; 17X7.5 Rays Engineering GramLights 57C; Yokohama AVS 235/45 R17
i30ds is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2007, 05:20 PM   #12
Armed and Dangerous
 
i30ds's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Denver, CO
iTrader: (8)
Posts: 4,423

Quote:
Originally Posted by KRZYRACER
well today I cleaned the maf with maf cleaner and put in a new air filter and reset the ecu. so far so good but it acts like it wants to stall because it idles really low when at the stop sign or signal and i also hear a whining noise like there might be a air leak? hmm so confused
Try adjusting your base idle. Follow the directions in the 4th gen stickies.
__________________
Vortech- V2 SC/ BOV/ FMU- 8:1 disk; 3.25 pulley; Walbro 255 lph fuel pump; 3'' Intake Piping; Variable Intake Manifold; 5th Gen. Clutch; Fidanza Flywheel; B&M STS; Raxles Axles; Cattman- Y/ B Pipes; ES Motor Mounts

Cefiro- Headlights/ Tails/ Grill/ Gauge Rings; 15% Tint; 350Z Pedals; Limited Kick Plates

Stillen- FSTB/ RSB; Tokico Illuminas; CE Springs; 17X7.5 Rays Engineering GramLights 57C; Yokohama AVS 235/45 R17
i30ds is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2007, 06:17 AM   #13
Senior Member

 
Join Date: Jul 2005
iTrader: (2)
Posts: 497
Points: 5,941, Level: 49
Points: 5,941, Level: 49 Points: 5,941, Level: 49 Points: 5,941, Level: 49
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via Yahoo to falconey
Quote:
Originally Posted by i30ds
Try adjusting your base idle. Follow the directions in the 4th gen stickies.
^^^ What he said.
__________________
falconey is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2007, 07:00 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Jul 2005
iTrader: (0)
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by KRZYRACER
the engine just turns off/stalling usually at low speeds or when I brake
I used to have a problem with a very shaky idle on my 01 I30t at 118K miles- the diagnostic returned a faulty MAF. The dealership changed the MAF and reporgrammed the ECM and then it started to do exactly the same thing as you described...then they said something is wrong with the ECM and they need to replace it. Since I did not have to pay for it, I agreed - and everything worked out very well ever since.

I only hope you don't need to go that route, it can be quite expensive.
emub00 is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2007, 06:10 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
iTrader: (1)
Posts: 279
Quote:
Originally Posted by emub00
I used to have a problem with a very shaky idle on my 01 I30t at 118K miles- the diagnostic returned a faulty MAF. The dealership changed the MAF and reporgrammed the ECM and then it started to do exactly the same thing as you described...then they said something is wrong with the ECM and they need to replace it. Since I did not have to pay for it, I agreed - and everything worked out very well ever since.

I only hope you don't need to go that route, it can be quite expensive.
About that shaky idle, did it only happen during the first few minutes of a COLD start? And only during cold weathers? Mine did that, it would shake a bit and then stalls, but it's been over 50 degrees here lately, so it didn't do that for a while now . Brio suggested it's the ECM, but I want to confirm the symtoms+solution+result before doing the fix, it's quite costly.
__________________
o SHIFT_98.Max.GXE [sold]
o SHIFT_01.Max.GXE [sold]
o SHIFT_97.Max.SE [sold]
o SHIFT_00.I30t
o SHIFT_98.I30 [sold]
o SHIFT_96.I30t.5MT [sold]
o SHIFT_INFINITELY
MaximaExposure is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2007, 06:52 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Jul 2005
iTrader: (0)
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by MaximaExposure
About that shaky idle, did it only happen during the first few minutes of a COLD start? And only during cold weathers?
No, the revs used to jump like crazy at all the times, especially while in Park or Neutral. During driving, the revs were steadier but high (~2000) and the car was drivable. But that was before changing the MAF.

After changing the MAF and when I started to experience the stalls, yes, I had to wait until the coolant temp reached the operating range before being able to move the car, otherwise it would stall on me, no matter what. Even after that, the revs would drop during braking and stall on occasions, but it was a bit better than with the cold engine. And I forgot to mention, the MIL was on.

All this happened during May 2005, in SW Ontario (~50 degrees). I did not wait for the weather to warm up so I cannot confirm a change in the behavior due to the weather. All of these have been fixed in my case by changing the ECM - everything returned to normal.

I hope it helps - let me know if you need more details.
emub00 is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2007, 07:20 PM   #17
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
iTrader: (1)
Posts: 279
Thanks! That was fast and thorough . Mine doesn't have any MIL/SES/CEL on, so I am still uncertain of the cause. I'll see if it'll happen again, spring is here, and the temperature should keep rising, so I may not have to worry about it for quite a while.
__________________
o SHIFT_98.Max.GXE [sold]
o SHIFT_01.Max.GXE [sold]
o SHIFT_97.Max.SE [sold]
o SHIFT_00.I30t
o SHIFT_98.I30 [sold]
o SHIFT_96.I30t.5MT [sold]
o SHIFT_INFINITELY
MaximaExposure is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2007, 04:57 PM   #18
Supporting Maxima.org Member

 
L0R1DA's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: New York
iTrader: (0)
Posts: 305
Points: 6,556, Level: 53
Points: 6,556, Level: 53 Points: 6,556, Level: 53 Points: 6,556, Level: 53
Activity: 0.8%
Activity: 0.8% Activity: 0.8% Activity: 0.8%

Send a message via AIM to L0R1DA Send a message via Yahoo to L0R1DA
Here is a maintenance list in order of importance, whatever you have already done in the last 12 months, disregard...

1) PCV Valve - get it directly from Nissan or Infiniti dealership, about $15
2) Replace your faulty oxygen sensor, it sets your injector pulse width through the electronic fuel injection system so you might be stalling from lack of fuel, get it from Nissan or NGK its about $100.
3) Check your spark plugs, if they are fouled buy some NGK Platinum Plus plugs for about $12 a piece.
4) Fuel filter - put in a '90-'94 300ZX fuel filter, old one might be further restricting fuel flow autozone it for about $15
5) Get yourself a cold air intake for increased airflow for under $120, from where ever you prefer, just dont get the Injen.
6) Pour some injector cleaner in your gas tank... the only brand that works for sure is Chevron Techron Concentrate Plus, I have a friend who works at a fuel testing facility and he passed that information on to me... its about $12 at autozone or strauss.

Good luck buddy!
L0R1DA is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2007, 11:27 AM   #19
Armed and Dangerous
 
i30ds's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Denver, CO
iTrader: (8)
Posts: 4,423

Quote:
Originally Posted by L0R1DA
...4) Fuel filter - put in a '90-'94 300ZX fuel filter, old one might be further restricting fuel flow autozone it for about $15...
I'd go oem on this as well.
__________________
Vortech- V2 SC/ BOV/ FMU- 8:1 disk; 3.25 pulley; Walbro 255 lph fuel pump; 3'' Intake Piping; Variable Intake Manifold; 5th Gen. Clutch; Fidanza Flywheel; B&M STS; Raxles Axles; Cattman- Y/ B Pipes; ES Motor Mounts

Cefiro- Headlights/ Tails/ Grill/ Gauge Rings; 15% Tint; 350Z Pedals; Limited Kick Plates

Stillen- FSTB/ RSB; Tokico Illuminas; CE Springs; 17X7.5 Rays Engineering GramLights 57C; Yokohama AVS 235/45 R17
i30ds is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2007, 10:40 PM   #20
Supporting Maxima.org Member

 
bklynzsleepy's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: New York City, NY
iTrader: (19)
Posts: 556
Points: 8,619, Level: 62
Points: 8,619, Level: 62 Points: 8,619, Level: 62 Points: 8,619, Level: 62
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

This happened on my friend's 2000 I30t with 137k miles on it. The idle would drop and then it would stall out while waiting on red lights, going slow, etc. (going from 1000rpm to about 600 to 400 then stall out).

I changed the Idle Air Control Valve (IACV) assembly along with the Idle Air Control sensor and it runs fine afterwards.
bklynzsleepy is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 11:28 AM   #21
Newbie - Just Registered


 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 7
Points: 2,184, Level: 28
Points: 2,184, Level: 28 Points: 2,184, Level: 28 Points: 2,184, Level: 28
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I'm having a similar issue. For a while my car was idling weird, and then yesterday while I was slowing down at a rotary the car just turned off. When I started it, I'd have to rev the engine and then quickly put it in drive or it would stall out again. I took it to a mechanic down the street and he replaced the MAF, which is odd because I just had that replaced 8 or 9 months ago. It's not stalling anymore, but it is still having trouble idling, sometimes it'll idle around 1.5k to 2k, other times it'll be under 1k.
allhalf425 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 11:29 AM   #22
Newbie - Just Registered


 
Join Date: Aug 2009
iTrader: (0)
Posts: 7
Points: 2,184, Level: 28
Points: 2,184, Level: 28 Points: 2,184, Level: 28 Points: 2,184, Level: 28
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I also have had codes for an o2 sensor, but when I took it to get inspected the guy said he couldn't find anything wrong with them. Odds are he just didn't know what he was doing.
allhalf425 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 12:24 PM   #23
Supporting Maxima.org Member


 
KRRZ350's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Middleboro/Carver, Ma
iTrader: (29)
Posts: 4,574
Points: 15,958, Level: 81
Points: 15,958, Level: 81 Points: 15,958, Level: 81 Points: 15,958, Level: 81
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Send a message via AIM to KRRZ350
Quote:
Originally Posted by KRZYRACER View Post
nope doesn't happen when I put it into drive and no overdrive light flashes at all, I got one code which was p0430 which was 02 sensor but Ive had that for about 4 months.
P0430 is cat efficiency, there is a 20% chance it's caused by an up or downstream o2 sensor, but 80% of the time on 5g's it's the cat. P0430 is bank 2, so it's the one by the radiator, which now brings us to 90% chance it's the cat since 5th gen's always need those.

Are you in Mass by any chance? Not many states with Rotary's..........
__________________
Maximaparts@hotmail.com
KRRZ350 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2011, 04:16 PM   #24

 
Join Date: Feb 2011
Location: Denver, co
iTrader: (0)
Posts: 18
Points: 1,425, Level: 21
Points: 1,425, Level: 21 Points: 1,425, Level: 21 Points: 1,425, Level: 21
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
I'd bet big on IACV
Awol_I30 is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2011, 10:20 PM   #25
Senior Member

 
Join Date: Aug 2007
Location: Cleveland/Columbus, Ohio
iTrader: (12)
Posts: 470
Points: 5,790, Level: 49
Points: 5,790, Level: 49 Points: 5,790, Level: 49 Points: 5,790, Level: 49
Activity: 0.6%
Activity: 0.6% Activity: 0.6% Activity: 0.6%
Send a message via AIM to adamsanders
When this happened to my car I cleaned the throttle body, fixed it.
adamsanders is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 01:02 AM   #26
Senior Member

 
Join Date: Sep 2007
Location: Phoenix, AZ
iTrader: (3)
Posts: 1,082
Points: 7,229, Level: 56
Points: 7,229, Level: 56 Points: 7,229, Level: 56 Points: 7,229, Level: 56
Activity: 4.9%
Activity: 4.9% Activity: 4.9% Activity: 4.9%

+1 on the IACV (idle air control valve)

they are notorious for lasting only around 100k miles.
__________________

MODS:
BC Coilovers | Stillen FSTB | Progress Rear Swaybar | ES BUSHINGS | Subframe Collars | 10mm Front/ 25mm Rear Eibach Spacers | Unorthodox UDP | CC OBX Headers | NWP Intake Spacers | Cattman 3" Catback + Test Pipe | 3.5" WAI w/ LR MAF | PFTB | NWP Engine Torque Link | Shinjinduo Grounding Kit | 300ZX BBK | Ionic Dynamics Bodykit |Retrofitted TSX Projectors | Foglight HIDs |License Plate LEDs | Blacked out grills | Pioneer Avic-D3 | Interior LEDs | 5 SPD SWAP


BUY MY MISCELLANEOUS STUFF!!! CLICK HERE
McSteve is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 05:42 AM   #27
Senior Member

 
Join Date: Oct 2009
Location: Frederick, MD
iTrader: (0)
Posts: 1,385
Points: 6,012, Level: 50
Points: 6,012, Level: 50 Points: 6,012, Level: 50 Points: 6,012, Level: 50
Activity: 10.1%
Activity: 10.1% Activity: 10.1% Activity: 10.1%
UPSXPRESS
Quote:
Originally Posted by KRZYRACER View Post
OK so I am driving and the engine just turns off/stalling usually at low speeds or when I brake but was able to get it home by putting it back in netrual or park and start it and give it some gas and go. weird huh? any help would be useful its a 2000 infiniti i30 has about 138k miles just recently replaced the battery and starter.
Check your Idle Gauge Valve, same exact thing happend to me awhile ago except sometimes, instead of stalling out, the car would idle at 450 which is VERY low
__________________


96 I30 - Sold
Headers, Y-Pipe, Intake, Eibachs/Tokicos

91 MR2
TEIN Coilovers, Short Shifter, Tint, lots of maintenance
D I R T Y I 3 0 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2011, 01:54 PM   #28
Senior Member


 
Join Date: Feb 2010
Location: Central IL
iTrader: (1)
Posts: 348
Points: 5,377, Level: 47
Points: 5,377, Level: 47 Points: 5,377, Level: 47 Points: 5,377, Level: 47
Activity: 3.8%
Activity: 3.8% Activity: 3.8% Activity: 3.8%
Quote:
Originally Posted by McSteve View Post
+1 on the IACV (idle air control valve)

they are notorious for lasting only around 100k miles.

Is this one of the things that, when it fails, takes the ECM down with it?
Montego Murph is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2011, 10:27 PM   #29
Member

 
Join Date: Oct 2006
iTrader: (1)
Posts: 71
Points: 4,523, Level: 42
Points: 4,523, Level: 42 Points: 4,523, Level: 42 Points: 4,523, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Wow, im having identical symptoms on my 2000 Infiniti I30 with 154k. I thought it was the coil packs, I am going to clean that IACV out like it was a bank. Hope I come back on this thread with good news.
Chester86 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2011, 10:27 PM   #30
Member

 
Join Date: Oct 2006
iTrader: (1)
Posts: 71
Points: 4,523, Level: 42
Points: 4,523, Level: 42 Points: 4,523, Level: 42 Points: 4,523, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Also, +1 for this thread being 4+ years old
Chester86 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2011, 10:27 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 12:52 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2