Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > General Maxima Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

General Maxima Discussion This a general area for Maxima discussions for all years. For more specific questions, visit one of the generation-specific forums.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-10-2006, 04:32 PM   #1
DE-K Crew

 
95maxrider's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Robofrance, 29
iTrader: (28)
Posts: 6,605
Points: 23,825, Level: 94
Points: 23,825, Level: 94 Points: 23,825, Level: 94 Points: 23,825, Level: 94
Activity: 10.0%
Activity: 10.0% Activity: 10.0% Activity: 10.0%

Send a message via AIM to 95maxrider
How to tell if fuel pump is going bad?

A few months ago I ran over a dead deer going about 70 mph, but due to my LTB and SFCs, nothing was visibly damaged. Soon afterwards I noticed that when I got below ľ tank of gas my car would sputter pretty badly. The fuel tank isnít visibly damaged, but I get the feeling that the fuel pump might be dislodged or damaged. No codes are being thrown. Is there a way to tell if the pump is damaged without taking it out? How would I know itís damaged when I remove it? Could something else have been damaged when I hit the deer that Iím not thinking about?
__________________

----------UNDER CONSTRUCTION-------------------------------
-------------The I30 Build Thread-----------------------------------
-----------My E28 BMW Build Thread-------------------------------
95maxrider is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 03:58 PM   #2
Senior Member

 
Join Date: May 2003
iTrader: (0)
Posts: 518
Points: 8,866, Level: 63
Points: 8,866, Level: 63 Points: 8,866, Level: 63 Points: 8,866, Level: 63
Activity: 2.4%
Activity: 2.4% Activity: 2.4% Activity: 2.4%
Since there is no problem when the tank has more fuel, the pump is probably okay. Could be like you said, the pump is dislodged due to the impact, thus its pickup tube does not reach the bottom on the tank. Or the tank or frame may be distorted (tilted). As far as testing the pump, you need to measure flow rate and pressure. Not easy.
UncleMax98 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 06:47 PM   #3
Hoooper
Guest
 
Posts: n/a
do you hear a whine? louder than normal of course. like ^, i doubt its bad if it works ok with high fuel levels, but you never know. the pickup tube theory sounds a lot better
  Reply With Quote
Old 10-12-2006, 06:59 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2000
iTrader: (1)
Posts: 2,571
Send a message via AIM to 1HOTMAX
a whine like you have a supercharger
1HOTMAX is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2006, 05:47 PM   #5
retired moderator


 
irish44j's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Burke, VA
iTrader: (38)
Posts: 27,161
Points: 72,469, Level: 100
Points: 72,469, Level: 100 Points: 72,469, Level: 100 Points: 72,469, Level: 100
Activity: 1.1%
Activity: 1.1% Activity: 1.1% Activity: 1.1%

nick, did you consider that one of your fuel lines running under the car may be damaged? If so, perhaps under 1/4 tank the pump is not providing as much pressure or something

i think you're just saying this so you can get out of autocrossing again
irish44j is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2006, 09:48 PM   #6
Member
 
Join Date: Jul 2006
iTrader: (0)
Posts: 81
Send a message via AIM to Porgie
well more likley that ur pump could be a pinch in ur line... whici wille ventlually over exasperate the pump and lead it to an early death... get it on a lift if u can..
Porgie is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2006, 09:17 PM   #7
Junior Member

 
Join Date: Oct 2006
iTrader: (0)
Posts: 16
Points: 3,604, Level: 37
Points: 3,604, Level: 37 Points: 3,604, Level: 37 Points: 3,604, Level: 37
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Had the same problem and ended up with a bad pump about 6months later.
PRoosen is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2006, 07:30 AM   #8
Supporting Maxima.org Member

 
LatinMax's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
iTrader: (1)
Posts: 1,587
Points: 11,719, Level: 71
Points: 11,719, Level: 71 Points: 11,719, Level: 71 Points: 11,719, Level: 71
Activity: 4.5%
Activity: 4.5% Activity: 4.5% Activity: 4.5%

I would think it is a pinch or bend in the fuel lines. Since the fuel lines run under your car along side the frame rails. Look there first.
__________________
Having Fun in Texas!
"LatinMax"

Dallas Nissan Enthusiasts DNE Forums

If you are in the need of a 20+ years experienced Real Estate Consultant in the DFW Metroplex please feel free to contact me.
LatinMax is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2006, 08:33 PM   #9
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Oct 2006
iTrader: (0)
Posts: 2
I have a 1997 Maxima & am having major problems starting the car. I have changed the STARTER,IGNITION SWITCH, COMPUTER,FUEL PUMP, FUEL FILTER,TIMING CHAIN, CRANKSHAFT & CAMSHAFT positioning sensors, cold start sensor & spark plugs, fuel pressure thingy. it runs great when it is on. I have notice the idling to be really low now. Anyhelp would be great. I took it to a NISSAN DEALER & they had no clue.
GYM GURU is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2006, 08:33 PM   #10
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Oct 2006
iTrader: (0)
Posts: 2
The car will crank over really good but seams as though it is out of gas for about 8 cranks. NISSAN said they checked the fuel pressure & it was good.
GYM GURU is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2006, 09:06 PM   #11
Driving is the next best thing

 
DrKlop's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: NYC
iTrader: (3)
Posts: 2,020
Points: 11,281, Level: 70
Points: 11,281, Level: 70 Points: 11,281, Level: 70 Points: 11,281, Level: 70
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Send a message via AIM to DrKlop
Quote:
Originally Posted by 95maxrider
A few months ago I ran over a dead deer going about 70 mph, but due to my LTB and SFCs, nothing was visibly damaged. Soon afterwards I noticed that when I got below ľ tank of gas my car would sputter pretty badly. The fuel tank isn’t visibly damaged, but I get the feeling that the fuel pump might be dislodged or damaged. No codes are being thrown. Is there a way to tell if the pump is damaged without taking it out? How would I know it’s damaged when I remove it? Could something else have been damaged when I hit the deer that I’m not thinking about?
Hook up the fuel pressure gauge to the fuel line and check if the pressure is within specs.

I'm not sure where you can get one though... maybe you can borrow it at AutoZone

Edit: I believe that's the only way to tell if it's going bad.
__________________
2000 SE 5-speed
BC coilovers | BlehmCo LTB | Progress RSB | ES bushings | OTTO FSTB | Toyo Proxes 4 | GAB2
Hawk HPS | Brembo blanks | Cattman muffler | BlehmCo grounding | AutoVation pedals

DrKlop is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2006, 08:14 PM   #12
Senior Member

 
Join Date: Aug 2006
iTrader: (0)
Posts: 601
Points: 5,106, Level: 45
Points: 5,106, Level: 45 Points: 5,106, Level: 45 Points: 5,106, Level: 45
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by GYM GURU
I have a 1997 Maxima & am having major problems starting the car. I have changed the STARTER,IGNITION SWITCH, COMPUTER,FUEL PUMP, FUEL FILTER,TIMING CHAIN, CRANKSHAFT & CAMSHAFT positioning sensors, cold start sensor & spark plugs, fuel pressure thingy. it runs great when it is on. I have notice the idling to be really low now. Anyhelp would be great. I took it to a NISSAN DEALER & they had no clue.
A/t Interlock relay? It could be sticky
Hard start is usually fuel pump
__________________

LTB stage II, Progress RSB, FSTB, Poly bushings, Progress/Illumina, 6th gen brakes, Forged SE-R rims KDW bfg, T1R and OBX headers
NisTech is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2011, 10:14 PM   #13
Junior Member

 
Join Date: Oct 2010
Location: South Dakota
iTrader: (0)
Posts: 22
Points: 2,430, Level: 29
Points: 2,430, Level: 29 Points: 2,430, Level: 29 Points: 2,430, Level: 29
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
low fuel = rough running in a 98 Max

Quote:
Originally Posted by 95maxrider View Post
A few months ago I ran over a dead deer going about 70 mph, but due to my LTB and SFCs, nothing was visibly damaged. Soon afterwards I noticed that when I got below ľ tank of gas my car would sputter pretty badly. The fuel tank isn’t visibly damaged, but I get the feeling that the fuel pump might be dislodged or damaged. No codes are being thrown. Is there a way to tell if the pump is damaged without taking it out? How would I know it’s damaged when I remove it? Could something else have been damaged when I hit the deer that I’m not thinking about?
Was this ever resolved? What fixed it?

I have a 98 Max (125K) that didn't hit a deer but also runs better with a full tank of gas than with a low tank.

When it gets below a 1/2 tank it starts a little harder and when it gets below 1/4 tank, not only does it start harder but it also sputters and/or surges at highway speed. When I accelerate a littler harder than normal, with a 1/4 tank, it acts like a dirty fuel filter - but the fuel filter is only 3 months old. (premium or regular gas makes no difference... except in my wallet)

Last fall I swapped the fuel pump in an attempt to fix another problem (which turned out to be a leaking intake) but I put the original pump back in since the brand new O'Reilly pump made so much noise (loud whining). (the tank and fuel pump strainer were clean and I had no problems getting the pump in and out - it was firmly in place when I finished)

My original fuel pump is not whining or making any noise that I can hear. I asked a younger friend to listen, he says he can't hear anything either... the car does run quite good... but only with a full tank of gas.

Any suggestions? And if it is a pump, what brand of pump do you recommend?

Thanks,

dersh.

Last edited by dersh.z; 01-26-2011 at 10:17 PM..
dersh.z is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2011, 11:48 AM   #14
Senior Member


 
Join Date: Jun 2009
Location: Reedsport, OR
iTrader: (1)
Posts: 3,358
Points: 10,164, Level: 67
Points: 10,164, Level: 67 Points: 10,164, Level: 67 Points: 10,164, Level: 67
Activity: 21.1%
Activity: 21.1% Activity: 21.1% Activity: 21.1%
If the pickup tube is dislodged or broken, or the screen is deteriated or torn, the pump will suck air instead of fuel after the fuel level drops below the damage.
__________________
Download NISSAN Maxima Factory Service Manual here


Maximustang--1996 Maxima SE--

asand1 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2011, 08:04 PM   #15
Junior Member


 
Join Date: Feb 2011
Location: California
iTrader: (0)
Posts: 61
Points: 2,671, Level: 31
Points: 2,671, Level: 31 Points: 2,671, Level: 31 Points: 2,671, Level: 31
Activity: 2.4%
Activity: 2.4% Activity: 2.4% Activity: 2.4%
Ramon Hernandez Jr Raiom Karas1
what was the outcome of this. Im having issues with my car as well. sounds similar
Raiom is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2011, 03:55 PM   #16
Newbie - Just Registered

 
Join Date: Aug 2011
iTrader: (0)
Posts: 4
Points: 175, Level: 3
Points: 175, Level: 3 Points: 175, Level: 3 Points: 175, Level: 3
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
umm i put a pump in my maxima when i was having a smilliar problem and that didnt fix the issue
bolt9465 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2011, 03:55 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 06:23 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2