Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 7th Generation Maxima (2009-)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

7th Generation Maxima (2009-) Come in and talk about the newly redesigned 7th generation Maxima

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-28-2012, 07:28 PM   #1
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
2009 Maxima died while driving on the highway

So I was driving along tonight at about 60 to 65 miles per hour and I punch the gas a bit to get around a car in the other lane. The car doesn't like this and gives a sudden lurch (no noise), after which the accelerator stops responding. I pull off to the side off the road and, after a few seconds, turn the car off. I try restarting it and nothing -- it doesn't start -- no ignition.

I ended up having it towed to the dealership but I will not know anything until Monday at the earliest.

Anyone had anything like this happen? I'm guessing transmission problems but I'm clueless about these things. There didn't seem to be any obvious engine problems.
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 07:38 PM   #2
Senior Member


 
Join Date: Nov 2010
Location: Maryland
iTrader: (0)
Posts: 3,904
Points: 12,392, Level: 72
Points: 12,392, Level: 72 Points: 12,392, Level: 72 Points: 12,392, Level: 72
Activity: 27.4%
Activity: 27.4% Activity: 27.4% Activity: 27.4%
if it doesnt start at all that sounds like a battery/alternator/starter issue
__________________
Turbocharged 2009 Maxima - Youtube / Instagram



Ghozt is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 07:48 PM   #3
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Would alternator death cause the accelerator to just die if the battery still had power? I could turn the car to the ON and ACC states just fine (Air Conditioning would even come on).
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 07:51 PM   #4
Senior Member


 
Join Date: Nov 2010
Location: Maryland
iTrader: (0)
Posts: 3,904
Points: 12,392, Level: 72
Points: 12,392, Level: 72 Points: 12,392, Level: 72 Points: 12,392, Level: 72
Activity: 27.4%
Activity: 27.4% Activity: 27.4% Activity: 27.4%
Quote:
Originally Posted by pearle View Post
Would alternator death cause the accelerator to just die if the battery still had power? I could turn the car to the ON and ACC states just fine (Air Conditioning would even come on).
hmm i dont think so, it'd just cause the battery to die which obviously isnt the issue here since you mentioned it still can turn on. ive heard of some members having the immobilizer system kick in and prevent the car from starting. strange that it happened WHILE driving though
__________________
Turbocharged 2009 Maxima - Youtube / Instagram



Ghozt is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2012, 05:35 AM   #5
Member


 
Join Date: Jul 2010
Location: Upstate New York 13502
iTrader: (4)
Posts: 293
Points: 3,612, Level: 37
Points: 3,612, Level: 37 Points: 3,612, Level: 37 Points: 3,612, Level: 37
Activity: 1.1%
Activity: 1.1% Activity: 1.1% Activity: 1.1%
Check your battery conections...it might have enough connection to put the car in ignition but not start it... my buddy had the same problem... on a highway planning to overtake a car guns it and nothing pulls of and doesn't start turns out his ground fell of the battery....
__________________


<<<<< CLICK THAT GUY JOIN THE MAXIMA PICTURE GAME THREAD....

2003 Maxima SE (sold)
2011 Maxima Sv Sport + Tech
slava2006 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 04:25 AM   #6
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I'd check but the car is at the dealership. I'm hoping to get some answers today. They should be calling in a bit and I'll mention the battery theory.
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 06:11 AM   #7
Senior Member

 
Join Date: Aug 2011
Location: MA/NH border
iTrader: (0)
Posts: 631
Points: 3,980, Level: 40
Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40
Activity: 9.6%
Activity: 9.6% Activity: 9.6% Activity: 9.6%
while driving the battery has little to do with anything if the alternatior is fully functional...if the alternator died, you should have had a warning light stating the battery is not being charged...If you get no response when trying to start it could be the steering lock module...its an electric part so when it fails it fails...i am not sure if it would necessary die while driving, but it could...when you pulled over could you open and close the car with the key? and turn all interior light on? <-- this will eliminate some of the assumptions here
__________________


2009 SV Sport+Tech ... Pure Evil ... in Progress
eesjunin is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 10:24 AM   #8
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by eesjunin View Post
while driving the battery has little to do with anything if the alternatior is fully functional...if the alternator died, you should have had a warning light stating the battery is not being charged...If you get no response when trying to start it could be the steering lock module...its an electric part so when it fails it fails...i am not sure if it would necessary die while driving, but it could...when you pulled over could you open and close the car with the key? and turn all interior light on? <-- this will eliminate some of the assumptions here
Yeah I'm fairly certain the keyfob worked for unlocking and locking the door (if this is what you mean). I didn't turn on the interior lights but the battery was working because the On/ACC modes worked and the A/C & stereo worked. I'm assuming the battery would need to have a decent charge to spin up the A/C.

I did notice that the brake pedal seemed to be fully depressed or had little give (this was after turning the car off the first time).
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 10:50 AM   #9
Senior Member

 
Join Date: Aug 2011
Location: MA/NH border
iTrader: (0)
Posts: 631
Points: 3,980, Level: 40
Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40
Activity: 9.6%
Activity: 9.6% Activity: 9.6% Activity: 9.6%
Sounds like a steering wheel lock module...all the symptoms of it anyways...i had that happend, not while driving though- thats the only thing i am not sure but might worth exploring, whether it wouldlet that happen while driving...which in all sense could since its an electrical component of the car and if it goes it might be what you just experienced...
imo there should be a TSB for it...way too many people having this issues
read this so you are little more educated when dealing with the dealership to solve this...if this in case comes back as the problem part :
Will not start
__________________


2009 SV Sport+Tech ... Pure Evil ... in Progress
eesjunin is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:06 AM   #10
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Thanks eesjunin. I'll be calling the dealership in about a hour to see what's up and I'll bring that up if I get a chance to talk to a tech (and they haven't already figured out the issue).
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:38 AM   #11
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I just received a call from the dealership. The car is in the shop and they're going through the codes (they called just to let me know the car will not be ready today). I mentioned the steering module problem and his response was "Yeah, we've seen it all before. At this point it's just a matter of going through the process of elimination."

Hope my extended warranty covers whatever it is (it should, unless they find some way to weasel out of it).
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:41 AM   #12
Senior Member

 
Join Date: Aug 2011
Location: MA/NH border
iTrader: (0)
Posts: 631
Points: 3,980, Level: 40
Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40
Activity: 9.6%
Activity: 9.6% Activity: 9.6% Activity: 9.6%
if you are out 0f 3 y 36K miles...its coming out of your pocket ...did you read the thread? next they are going to tell you the part is on backorder...
__________________


2009 SV Sport+Tech ... Pure Evil ... in Progress
eesjunin is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 11:46 AM   #13
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I have an extended warranty (good til 2014) that *should* cover it.

edit: Yeah, I read through the thread.

Last edited by pearle; 04-30-2012 at 11:49 AM..
pearle is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:01 PM   #14
Senior Member

 
Join Date: Dec 2011
Location: West Chester, PA
iTrader: (0)
Posts: 946
Points: 3,445, Level: 36
Points: 3,445, Level: 36 Points: 3,445, Level: 36 Points: 3,445, Level: 36
Activity: 6.8%
Activity: 6.8% Activity: 6.8% Activity: 6.8%
http://www.facebook.com/andrew.molin http://twitter.com/AKMolin
Yeah you should be fine since you have an extended warranty
PSU09MAXIMA is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:07 PM   #15
Senior Member

 
Join Date: Aug 2011
Location: MA/NH border
iTrader: (0)
Posts: 631
Points: 3,980, Level: 40
Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40 Points: 3,980, Level: 40
Activity: 9.6%
Activity: 9.6% Activity: 9.6% Activity: 9.6%
Extended warranty should cover it...
__________________


2009 SV Sport+Tech ... Pure Evil ... in Progress
eesjunin is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:15 PM   #16
Senior Member

 
Join Date: Mar 2001
Location: Dallas, Tx
iTrader: (1)
Posts: 3,360
Points: 13,312, Level: 75
Points: 13,312, Level: 75 Points: 13,312, Level: 75 Points: 13,312, Level: 75
Activity: 11.4%
Activity: 11.4% Activity: 11.4% Activity: 11.4%
If it is that steering module, its a common problem with some 09 Maxi's and Z's.
__________________
New Wifes 2012 BMW 335 IS dct
Monte 03SE auto 14.60@96.71 mph (11/4/06) stock
Monte 09 370Z Sport package auto 13.3@107.02 mph(12/12/09) stock
Wifes 05 G35S auto 14.31@98.90 mph (11/4/06) stock (SOLD 7/2012)
Leavn' the modn' to u guys!
[Glacier Pearl and Pearl White]
MONTE 01&97 SE is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 02:45 PM   #17
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Heard back from the dealership. A wire broke (not sure of the exact wire -- something about the ignition, ECM, and fuel injection system) which caused a short that, in turn, caused a fuel injection fuse to blow.
pearle is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 03:10 PM   #18
Senior Member

 
Join Date: Dec 2011
Location: West Chester, PA
iTrader: (0)
Posts: 946
Points: 3,445, Level: 36
Points: 3,445, Level: 36 Points: 3,445, Level: 36 Points: 3,445, Level: 36
Activity: 6.8%
Activity: 6.8% Activity: 6.8% Activity: 6.8%
http://www.facebook.com/andrew.molin http://twitter.com/AKMolin
Hhmm interesting
PSU09MAXIMA is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 03:55 AM   #19
Junior Member

 
Join Date: Aug 2008
iTrader: (0)
Posts: 54
Points: 4,442, Level: 42
Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42 Points: 4,442, Level: 42
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Just to clarify -- the issue was a wiring problem on an aftermarket daylight running module installed by the dealership nearly 2 years when I moved back to Canada from the US. Unfortunately, the warranty on that work was only for a year so I have to foot the $300+ bill for this.

Oh well, at least it was a problem with bad aftermarket work and not with the original car itself. I'm still a bit pissed off about it but it stings a bit less than it did yesterday.
pearle is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 03:55 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 09:59 PM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2