Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceVendorsUsed CarsGarage TSB & Recalls
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-07-2010, 09:24 AM   #1
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
car stalls then smells like gas

This post is for my brother because it happened about 10 mins ago and he is still out.
I guess he pulled up to a toll booth and his car stalled, he said it would not start but it was turning over. He then said that it starts to smell like gas then finally it started after like 5 minutes.
anyone heard of anything like this and maybe know what to check?
any help would be great thanks!
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 09:34 AM   #2
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
ok, so it wasnt today it was last night. lol
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 09:38 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: arcata ca
iTrader: (0)
Posts: 228
Send a message via Yahoo to stamar
what you probably have is a problem in the ignition

you flooded the car making it impossible to start

you waited 5 minutes for it to evaporate and then it started.

happens when you park uphill also

when you smell that gas stop starting it for a few minutses. theres probably nothing wrong with the car but i would change all the spark plugs.
stamar is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 10:40 AM   #4
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
do you think the starter could be a factor in all this?
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 10:43 AM   #5
Senior Member


 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
iTrader: (5)
Posts: 9,557
Points: 17,780, Level: 84
Points: 17,780, Level: 84 Points: 17,780, Level: 84 Points: 17,780, Level: 84
Activity: 27.2%
Activity: 27.2% Activity: 27.2% Activity: 27.2%
aackshun
Send a message via AIM to aackshun
No... It's ignition related.

Also if your car is flooded, floor the gas pedal to enter "flood" mode which will kill or retard the injectors back during start, and it should start, worked for me.
__________________
Recipient of the Weirdest Ghustler Award (2012)

Daily: 03 I35 6MT + AltiMax Motor AKA your favorite Sleeper's sleeper
Project/Road Course Car: 99 AR2 SE-L 6MT + ????? on ?????

http://aackshunsgarage.blogspot.com
- For up to date 's and motoring.
aackshun is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 11:08 AM   #6
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
so if the car doesnt start, he should floor it once? then it might start?
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 11:12 AM   #7
Member

 
Join Date: Sep 2007
Location: Knoxville,Tn
iTrader: (1)
Posts: 264
Points: 4,561, Level: 43
Points: 4,561, Level: 43 Points: 4,561, Level: 43 Points: 4,561, Level: 43
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
john p anderson coolaidkid001
floor it keep it floored and try starting while floored like the above post said it cuts the injectors back.
__________________

2006 G-35
G-----Powa!!

Retired 97 Maxima 5spd
Black..Mevi,intake,exhaust,Tein,Stillen

Retired 97 Maxima 5spd Green..Tein,Intake,Exhaust,UDP

Retired 98 Maxima Auto
Green.. Intake,exhaust,Tein,Stillen,UDP

Retired 96 Maxima
Black..Y-Pipe,Intake,Exhaust,Tokico,UDP,
Afterlife is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2010, 01:54 PM   #8
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
thanks guys! i will tell my bro and see what happens!
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2010, 08:40 PM   #9
Senior Member

 
Join Date: Jul 2008
Location: Pocono's
iTrader: (13)
Posts: 1,345
Points: 6,351, Level: 52
Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52 Points: 6,351, Level: 52
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to Xfactor22
Figured it out.. His ignition was worn down to the point where his car did not recognize that it was trying to be started or even running for that matter, quick fix and its good. Thanks guys
__________________
99 SE QT1 A32

K-Sport pro coilovers/B&M STS/AE headlights/8k headlights-12k fogs/TRUE Straight pipe/Intake/Nismo caps/Led tails and inerior/Ionic front lip/17" staggered 350z rims.
Xfactor22 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2010, 10:05 PM   #10
Member

 
Join Date: May 2010
Location: Pottstown PA
iTrader: (6)
Posts: 230
Points: 2,938, Level: 33
Points: 2,938, Level: 33 Points: 2,938, Level: 33 Points: 2,938, Level: 33
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
eugimatics
Yea it was ignition related, It was my car =P Anyways, any word on this? I got my ignition changed, and it was running fine, for a day. Then it stalled at a stop light, and then was acting weird. I left it at the shop for a day so he could diagnose it some more, called and said its been starting all day, and now I have it and its driving perfect. Is this the spark plugs or anything I should change? It hasnt happened in a day or two, but i am wondering if i will eventually have a problem again.
Nismo95Max is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 08:47 AM   #11
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,906
Points: 8,093, Level: 60
Points: 8,093, Level: 60 Points: 8,093, Level: 60 Points: 8,093, Level: 60
Activity: 3.9%
Activity: 3.9% Activity: 3.9% Activity: 3.9%
not sure what u mean by ignition. DO u mean the ignition switch?

Any codes?

I would check both crank sensors and the cam sensor.
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 10:47 AM   #12
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: arcata ca
iTrader: (0)
Posts: 228
Send a message via Yahoo to stamar
ignition goes from the ignition switch where you put your key to the spark plugs where you get spark

so its some problem in that whole system/

it could be fouled plugs definitely
stamar is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:02 AM   #13
Senior Member

 
Join Date: Sep 2009
Location: Worcester, MA
iTrader: (0)
Posts: 3,906
Points: 8,093, Level: 60
Points: 8,093, Level: 60 Points: 8,093, Level: 60 Points: 8,093, Level: 60
Activity: 3.9%
Activity: 3.9% Activity: 3.9% Activity: 3.9%
Quote:
Originally Posted by stamar View Post
ignition goes from the ignition switch where you put your key to the spark plugs where you get spark

so its some problem in that whole system/

Exactly thats why i needed some specifics. prolly switch got worn contacts.
cashoit is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:46 AM   #14
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: arcata ca
iTrader: (0)
Posts: 228
Send a message via Yahoo to stamar
i used to work at a used car lot so I know a certain troubleshooting starting guide by heart.

not a truly comprehensive one because if a problem is complex the car would go to the mechanic.

for my personal vehicle, especially if I dont know what the spark plugs look like, I put in brand new spark plugs because spark plug fouling can mimic a few different symptoms.

its intermittant and weird.

I also put sea foam or deep creep in the combustion chamber because spark plug fouling is OFTEN caused by inevitable water leaking into the combustion chamber and causing gunk.

So first I clean it out with the old plugs in there then I put new ones in.
when i first got my i30 i took out the lazer platinum 15$ plugs in it and put in copper ones because i just had no feel for whether or not they were fouling. they could have had 195k miles on them they sure were dirty. you can use something called a spark tester but by then just put new ones in screw it.
I cant tell from here but it seemed like it could be fouled plugs from over the internet. Thatll do that

theres a few places in the lines. theres also the coils. that should bring an error code though is your cel on?

Last edited by stamar; 06-11-2010 at 11:48 AM..
stamar is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:46 AM   #15
Senior Member

 
Join Date: Jan 2009
Location: Everett, Washington
iTrader: (4)
Posts: 1,783
Points: 6,582, Level: 53
Points: 6,582, Level: 53 Points: 6,582, Level: 53 Points: 6,582, Level: 53
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Leo Pham
This is going to sound completely unrelated but check your MAF or try swapping yours out with a buddy who has a good running car.

I bought a aftermarket MAF on ebay for my OEM as a replacement and after a few days my car would run extremely rich and stall and smell like burnt gas along with a ton of nice smoke. It was so bad that my car wouldn't even start anymore with the MAF connected. But since I couldn't drive with the MAF disconnected my car was dead as a door nail. But it would idle just fine....

And the strange part? No codes what so ever... there was a code when my OEM MAF went out but there wasn't one for the new one when it shorted out.
__________________
Leo_Koneval is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 12:21 PM   #16
Member

 
Join Date: May 2010
Location: Pottstown PA
iTrader: (6)
Posts: 230
Points: 2,938, Level: 33
Points: 2,938, Level: 33 Points: 2,938, Level: 33 Points: 2,938, Level: 33
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
eugimatics
Yea. I got the ignition switch replaced. And it happend again the same day. I will probly change the spark plugs. The MAF sensor is actually a good idea, I was thinking that myself. But i wanna start where i should first i guess. Also my CEL came on, it was in a few weeks ago, turned itself off, and then turned back on today. I dont have anything to check for codes.
Nismo95Max is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:01 PM   #17
Senior Member

 
Join Date: Jan 2009
Location: Everett, Washington
iTrader: (4)
Posts: 1,783
Points: 6,582, Level: 53
Points: 6,582, Level: 53 Points: 6,582, Level: 53 Points: 6,582, Level: 53
Activity: 0.9%
Activity: 0.9% Activity: 0.9% Activity: 0.9%
Leo Pham
Yeah thats how I found out my MAF was bad, just unplug it and everything was A-OKAY except the being able to drive part.

But that helped me pin point the problem.
__________________
Leo_Koneval is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:23 PM   #18
Junior Member

 
Join Date: May 2010
Location: tucson, az
iTrader: (0)
Posts: 41
Points: 2,615, Level: 31
Points: 2,615, Level: 31 Points: 2,615, Level: 31 Points: 2,615, Level: 31
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
turn the screw on your ECM or go to autozone/checkers or local part store and they should be able to get codes for you
organ donor is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 11:23 PM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 03:04 PM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2