Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendor Directory
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-04-2009, 02:14 PM   #1
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
Whining noise alternator or belts? what is it?

My max just recently started making the "whining" noise everytime its started...i can hear it for sure and i can that its not the same sound it used to be. My car is at 102k, runs perfectly fine...Could it be the alternator giving up? How about the belts? Does it need some sort of quick tuneup (oiling up the belts, or anything else thats needed)? It's really cold here in MA, so you can hear it quite noticeably.


VIDEO UPLOADED DOWN BELOW!!!
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4

Last edited by 99MAXSE-L; 02-08-2009 at 09:29 PM..
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2009, 02:16 PM   #2
'Trynna' is not a word

 
mtrai760's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Seattle Area, WA
iTrader: (19)
Posts: 7,085
Points: 21,600, Level: 92
Points: 21,600, Level: 92 Points: 21,600, Level: 92 Points: 21,600, Level: 92
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Is it squeeling or whining? Kinda hard for us to diagnose it for you with the info provided. Squeeling = belts. Whatever you do, do NOT oil your belts
__________________
98 SE - VQ35 Sold
2009 SV - Stock
Boost, juice, conversions, been there, done that.
mtrai760 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2009, 02:22 PM   #3
GOT RETROFIT?

 
Join Date: Jul 2008
iTrader: (33)
Posts: 14,774
Points: 16,956, Level: 83
Points: 16,956, Level: 83 Points: 16,956, Level: 83 Points: 16,956, Level: 83
Activity: 25.0%
Activity: 25.0% Activity: 25.0% Activity: 25.0%

Post up a sound clip.
__________________
http://www.retrofits-r-us.com/

http://www.youtube.com/chrisman287
Quote:
Originally Posted by The Wizard
In Carbon Fiber we trust. Amen.
ChrisMan287 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2009, 02:36 PM   #4
Newbie - Just Registered

 
Join Date: Jan 2009
iTrader: (0)
Posts: 3
Points: 1,828, Level: 25
Points: 1,828, Level: 25 Points: 1,828, Level: 25 Points: 1,828, Level: 25
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
By whining, do you mean whining out of the speakers? If this is in fact what you're referring to, the whining most likely increases when you accelerate, yes? Anyway, if this is the case, it sounds as if you have a grounding issue with your stereo. If you have recently added or modified an existing sound system, you may have grounded it too close to the altenator which is why you're having the whining through the speakers. I had the same problem, but I recently just gutted my stereo system and the accompyning wires and the sound simply vanished. So my advice to you would be to check your grounding wires and possibly relocate them, good luck!
Connor101886 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2009, 08:47 PM   #5
Senior Member

 
Join Date: Oct 2001
iTrader: (0)
Posts: 865
Points: 11,008, Level: 69
Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
If it does it only on startup, is it your starter? The grease in them gets dried and caked, and the starter makes an aweful whine on startup. The cold will intensify the problem. Have someone start your car (from being stone cold) while you are facing the engine from the front. If it is from your left, alternator or belts. If from your right, starter.
Once that is figured out, we can go from there.

Dave
Dave Holmes is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 07:17 AM   #6
Senior Member

 
Join Date: May 2007
Location: I-75 4th_Laud
iTrader: (35)
Posts: 7,402
Points: 15,174, Level: 79
Points: 15,174, Level: 79 Points: 15,174, Level: 79 Points: 15,174, Level: 79
Activity: 8.4%
Activity: 8.4% Activity: 8.4% Activity: 8.4%
on the starter....same thing happened to me.
__________________
Snypa is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 08:37 AM   #7
Supporting Maxima.org Member


 
ajcool2's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Baltimore, Md
iTrader: (43)
Posts: 10,545
Points: 19,791, Level: 88
Points: 19,791, Level: 88 Points: 19,791, Level: 88 Points: 19,791, Level: 88
Activity: 2.1%
Activity: 2.1% Activity: 2.1% Activity: 2.1%

Send a message via AIM to ajcool2 Send a message via MSN to ajcool2 Send a message via Yahoo to ajcool2
If its a constant whine it may be your ac compressor bearing going out. Turn on your AC and if the noise stops then that what it is. I got sick of hearing mine so I bypassed my ac completely and it stopped.
__________________
DCMAX FTW
The Green Lantern 14.98@90mph 60' 2.14 AUTO (Before the 00VI) 170 HP 3140lb w/driver
The Ladies Car 13.58@103mph 60' 2.19 AUTO 210whp, 213wtq DJ 3220 w/driver
The Dark Phoenix 12.05@112mph 60' 1.64 AUTO 348 RWHP DD 3280lb w/driver

ALLGONOSHOW
FASTEST CAR @ MAXUS 2010
Need a part? PM ME I have to much maxima crap sitting around
ajcool2 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 09:43 AM   #8
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
The whining sound is NOT coming from the speakers, its definetely coming from the engine. Im not sure if its the starter because my car starts up perfectly fine (i dont have to hold down the key too long)

It sounds like a constant "rerrrrrrrrrrr" ing, at idle, and noise increases as you accelerate (cant really hear it over my intake though )
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 10:34 AM   #9
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Rochester michigan
iTrader: (0)
Posts: 30
Send a message via AIM to Nissantrix Send a message via Yahoo to Nissantrix
yea bro im having the same thing on mine. i jus had my belts replaced so i know its not that. so like my man said up there i think its a bearing. cuz mine is cuming from ythe left. and towards the back of the engine. one of the bearings on the belt system is takn a dump on me. but i cant worry bout that now. i have 2 replace my clutch. its gone! so a stage 2 act or excedy would go nicely in it. let me know what u find out bro
__________________
Down Shift 2 Drift

Nissantrix is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 01:44 PM   #10
Whatchyou say?

 
JtzMax's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Springfield, Missouri
iTrader: (5)
Posts: 1,872
Points: 7,892, Level: 59
Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Quote:
Originally Posted by mtrai760 View Post
Is it squeeling or whining? Kinda hard for us to diagnose it for you with the info provided. Squeeling = belts. Whatever you do, do NOT oil your belts
No sense of adventure these days lol

I'm gonna guess it's your AC bearing! Very common issue. It could be the idler pulley as well .... does the noise go away if you run the AC? If so, that is likely your problem. If not ... tensioner pulley.
__________________
CAI, Warpspeed Y pipe, JDM N1 Cat back, FSTB, Aluminium dash kit, STS, Razo shift ****, Clear markers, CC mod, .ORG Stickers (bright blue), Blue LED switches / map lights, A6 Bi-Xenon retrofit, rebuilt 5spd - http://forums.maxima.org/4th-generat...te-up-pix.html

Last edited by JtzMax; 02-05-2009 at 01:46 PM..
JtzMax is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 01:50 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Florida, USA
iTrader: (3)
Posts: 460
Send a message via AIM to snowboi1289 Send a message via Yahoo to snowboi1289
It would be much easier to just get a video or just record it from your phone or something. Just tighten the alternator belt. It may be your alternator bearings, you can just simply take it down to a alternator and starter shop and have them lub the bearings.
__________________
My youtube channel
My cardomain page
1995 Nissan Maxima, stock- Sold
1986 Monte Carlo SS- Daily driver, toy
snowboi1289 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 02:01 PM   #12
Whatchyou say?

 
JtzMax's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Springfield, Missouri
iTrader: (5)
Posts: 1,872
Points: 7,892, Level: 59
Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Quote:
Originally Posted by snowboi1289 View Post
It would be much easier to just get a video or just record it from your phone or something. Just tighten the alternator belt. It may be your alternator bearings, you can just simply take it down to a alternator and starter shop and have them lub the bearings.
Wow ... you gotta know the 'common' problems with our cars. Not the alt bearing and if you tighten the belt, it's not gonna help and will probably make things worse. You'll either brake the tensioner or the belt. Poor advice mate.

Also ... you're selling a Bose h/u that doesn't work, but it's in good shape? How is it in good shape if it doesn't work?
__________________
CAI, Warpspeed Y pipe, JDM N1 Cat back, FSTB, Aluminium dash kit, STS, Razo shift ****, Clear markers, CC mod, .ORG Stickers (bright blue), Blue LED switches / map lights, A6 Bi-Xenon retrofit, rebuilt 5spd - http://forums.maxima.org/4th-generat...te-up-pix.html
JtzMax is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 04:11 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Florida, USA
iTrader: (3)
Posts: 460
Send a message via AIM to snowboi1289 Send a message via Yahoo to snowboi1289
Quote:
Originally Posted by JtzMax View Post
Wow ... you gotta know the 'common' problems with our cars. Not the alt bearing and if you tighten the belt, it's not gonna help and will probably make things worse. You'll either brake the tensioner or the belt. Poor advice mate.

Also ... you're selling a Bose h/u that doesn't work, but it's in good shape? How is it in good shape if it doesn't work?
I know its not that good of advice, but still just throwing out what might be the problem. And the trim part, buttons are in good condition. Like if somebody needs some buttons or the black trim parts, I can sell them the parts, instead of them buying a brand new HU or posting a thread (which most new members cant do without posting alot).
__________________
My youtube channel
My cardomain page
1995 Nissan Maxima, stock- Sold
1986 Monte Carlo SS- Daily driver, toy
snowboi1289 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 05:06 PM   #14
Member

 
Join Date: Nov 2006
Location: Greensboro,NC
iTrader: (0)
Posts: 200
Send a message via AIM to Double0Max Send a message via Yahoo to Double0Max
if it a rerrrrr sound then thats a timing guides issue not belt when u start it if it makes a rerrrr sound like u said then stops thats a timing guides and tensioner..
__________________
1991 caddy sedan deville gold series
2000 gxe w/options sold
2005 2.5 altima sold
1979 chevy maro ssgone
1997 lexus sc 400 gone
2001 landrover discovery HSE II gone
2004 C240 Benz 6spd gone
2006 gsxr 1000 laid it down
95 5spd se gone

96 corolla 5spd..wip
Double0Max is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 08:22 PM   #15
Senior Member

 
Join Date: Jan 2009
Location: San Diego
iTrader: (1)
Posts: 1,051
Points: 5,120, Level: 45
Points: 5,120, Level: 45 Points: 5,120, Level: 45 Points: 5,120, Level: 45
Activity: 0.6%
Activity: 0.6% Activity: 0.6% Activity: 0.6%
I had a whining noise on the passenger side, but then I dropped her off at work and it went away.
__________________
2002 Maxima SE 6MT Sterling Mist, SOLD at 114k mi
Free STS mod, Progress RSB, fleabay FTSB, tint.
1996 Maxima with 185,000 miles (son #2)
1997 Maxima with 104,000 miles (son #1)
2004 Mustang V6 coupe, 78,000 miles, Auto
2010 Mustang GT Cnv,14k miles, 509hp, crazy mods
http://dreammustang.com/

trooplewis is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 08:41 PM   #16
Senior Member

 
Join Date: Feb 2007
Location: Cedar Rapids, Iowa
iTrader: (4)
Posts: 411
Points: 5,956, Level: 50
Points: 5,956, Level: 50 Points: 5,956, Level: 50 Points: 5,956, Level: 50
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to ZaxWhite97Max
I had a whining noise on my passenger side as well. Then my alternator went out when I was driving home one day. Replaced it and no more whine.
ZaxWhite97Max is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 09:06 PM   #17
Senior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Florida, USA
iTrader: (3)
Posts: 460
Send a message via AIM to snowboi1289 Send a message via Yahoo to snowboi1289
Sometimes its just the bearings that need replaced, thats been the problem with 5 cars I've worked on.

Why spend $100.-$400. for a new alternator, when you can fix the problem (which might not be the hole alternator).
__________________
My youtube channel
My cardomain page
1995 Nissan Maxima, stock- Sold
1986 Monte Carlo SS- Daily driver, toy
snowboi1289 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 09:54 PM   #18
Senior Member

 
Join Date: Oct 2001
iTrader: (0)
Posts: 865
Points: 11,008, Level: 69
Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Now that you mention that the noise continues while the engine is running, I can rule out the starter. Alternator, AC compressor, idler pulley, timing chain guides, and power steering pump would all come next. To rule out alternator, AC compressor, and idler pulley, remove your main belt temporarily (but put it back on when done). If the noise is still there, then it's the timing chain tensioner (doubtful), water pump (again, doubtful), or power steering pump. If the noise disappears without the main belt (most likely), it's the alternator, AC compressor, or idler pulley.
A mechanic's stethoscope is a wonderful item. However, be extremely cautious when working on that side of a running engine with it. Getting under the car can also help puinpoint the noise a lot. But use caution here, too. I would use ramps for this. Do not get under a car using just a jack. Even for just a minute. Jack stands would greatly decrease the risk.
I would not automatically tighten your belt. This can put undue stress on your components bearings, making them fail prematurely.
You can check your alternator's output with a multimeter. At idle, you should have 13.8-14.2 volts or so at the battery. My alternator will whine for a little while if I run my battery down too much while washing my car (hours of electrical drain). The added stress (output) on the alternator to recharge a low battery makes it whine, but only temporarily (several minutes or so). My alternator has stressed tested fine, and is quiet at all other times.
Along with the alternator, check your grounds. Checking grounds only takes a minute or two, and it's free. Could help narrow things down, especially relating to alternator output.

Dave
Dave Holmes is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 10:19 PM   #19
Senior Member

 
Join Date: Feb 2007
Location: Cedar Rapids, Iowa
iTrader: (4)
Posts: 411
Points: 5,956, Level: 50
Points: 5,956, Level: 50 Points: 5,956, Level: 50 Points: 5,956, Level: 50
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to ZaxWhite97Max
Quote:
Originally Posted by snowboi1289 View Post
Sometimes its just the bearings that need replaced, thats been the problem with 5 cars I've worked on.

Why spend $100.-$400. for a new alternator, when you can fix the problem (which might not be the hole alternator).
400 for a new alternator? Damn. I got mine for 25? It wasn't new but wow if it lasted 230,000 miles I'm sure this one out of a 80,000 mile motor will last o.O
also if you have something that can check voltage? Say a safc/vafc etc, like he said 13.8-14.2. I got lucky, if you want to call it that, my alternator eventually just went and the car died while I was driving. -shrug-

Last edited by ZaxWhite97Max; 02-05-2009 at 10:22 PM..
ZaxWhite97Max is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2009, 05:50 AM   #20
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
Looks like it can really be anything...I will try to make a video after work today and get you guys a sound clip.

Let's get it down to the bottom of this!
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2009, 11:00 AM   #21
Senior Member

 
Join Date: May 2007
Location: Boston, MA
iTrader: (0)
Posts: 385
Points: 6,821, Level: 54
Points: 6,821, Level: 54 Points: 6,821, Level: 54 Points: 6,821, Level: 54
Activity: 2.0%
Activity: 2.0% Activity: 2.0% Activity: 2.0%
Send a message via AIM to shyheim07
tensioner, tighten the belt
__________________
"I Have wet more people than the pool and the beach" - Shyheim

shyheim07 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2009, 09:28 PM   #22
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
Ok guys, finally was able to make a video today...here's the link!

http://rapidshare.com/files/195822976/MOV03654.MPG.html
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 01:01 AM   #23
Senior Member

 
Join Date: Oct 2001
iTrader: (0)
Posts: 865
Points: 11,008, Level: 69
Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69 Points: 11,008, Level: 69
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Wow. Definitely not the starter. Sounds more like a bearing, but not sure on which component. When my alternator whines (from recharging the battery), it is a higher pitch, and not as loud. I think you're going to need to pinpoint the exact component better. A mechanic's stethoscope would be ideal, but a piece of heater hose will work. Use plenty of caution working around the moving parts/belt.
Taking off the passenger wheel and approaching the engine from its "front" can help pinpoint it. Getting underneath (I noticed the snow on the ground, damn) could help. The more angles you can hear from, the better you'll be able to pinpoint exactly what is making the noise. The alternator and AC compressor are pretty much inline vertically, which is why I suggest checking through the tire well. That can give you the vertical reference.

From the vid, it sounds like it is coming from the idler pulley, alternator, or AC compressor. But it's hard to tell exactly.
Dave Holmes is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 03:35 AM   #24
...needs to please stop post whoring.


 
Join Date: Aug 2000
iTrader: (3)
Posts: 8,731
Points: 19,677, Level: 88
Points: 19,677, Level: 88 Points: 19,677, Level: 88 Points: 19,677, Level: 88
Activity: 5.2%
Activity: 5.2% Activity: 5.2% Activity: 5.2%

Send a message via AIM to NickStam
Quote:
Originally Posted by Double0Max View Post
if it a rerrrrr sound then thats a timing guides issue not belt when u start it if it makes a rerrrr sound like u said then stops thats a timing guides and tensioner..
My car has been doing this on cold starts recently. It makes the soud for about 1 second, and then doesn't make it on warm starts throughout the day. My defeinitely only happens on cold starts though. 217k miles

Last edited by NickStam; 02-09-2009 at 03:37 AM..
NickStam is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 06:28 AM   #25
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
It started doing that recently (right when winter began) and its not only in startup. I can hear that "rerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" noise when driving around 2-3k rpm, then the intake takes over
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 10:52 AM   #26
Senior Member
 
Join Date: Feb 2007
iTrader: (2)
Posts: 109
Points: 3,648, Level: 37
Points: 3,648, Level: 37 Points: 3,648, Level: 37 Points: 3,648, Level: 37
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
reerrr on startup can be the power steering pump. When I fire up my car the ps pump whines for a bit until it warms up a bit.

Suprised no one mentioned this yet...
__________________
1997 Max GXE - 15% tint all around, 18" G35 wheels, Short ram air with K&N cone, y pipe, clear bumper lights, 2 JL w1's, fully redone audio, Siverstar Ulta White's ...
No more family sedan
Graem is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 01:45 PM   #27
Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
iTrader: (1)
Posts: 1,131
Send a message via AIM to heynow
Can't give too much credit to the fidelity of the recording but it does sound like a PS pump.
__________________
'97 MAXIMA GLE FTW!!!
heynow is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 08:32 PM   #28
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Michigan
iTrader: (0)
Posts: 28
I'll vote for ps pump too. Mine has started the squealing crap after a few sub zero mornings up here in MI. Only has 91000 miles. The noise used to go away, but noticed it is here to stay. I've read around that it's quite the chore to change belts on this car. '97 5spd.
spreprts is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 08:36 PM   #29
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Michigan
iTrader: (0)
Posts: 28
And where do you find an alt. for $25? The cheapest I've seen was Ebay for $95. It's a challenge to find parts where I live locally. ---Not a lot of Maximas around.
spreprts is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 06:01 AM   #30
Supporting Maxima.org Member

 
maximabebe's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
iTrader: (24)
Posts: 1,588
Points: 11,721, Level: 71
Points: 11,721, Level: 71 Points: 11,721, Level: 71 Points: 11,721, Level: 71
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Start the vehicle, take a long screwdriver's tip to each component (a/c compressor, power steering pump. alternator etc...) and listen through the handle of the screwdriver to see where the noise is coming from. Come on guys!
__________________
maximabebe is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 08:06 AM   #31
Senior Member

 
Join Date: Jan 2006
Location: Silicon Valley
iTrader: (0)
Posts: 655
Points: 5,843, Level: 49
Points: 5,843, Level: 49 Points: 5,843, Level: 49 Points: 5,843, Level: 49
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Could be the alternator brushes wearing down to the end. Since the car is over 100K, start looking for an alternator. Many poster reported problems with aftermarket alternators so looks for a Nissan new or reman unit.

I am using a Murano part in my I30 right now. Those work too.
SVI30 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 08:28 AM   #32
Senior Member

 
Join Date: Sep 2008
Location: St. John's, NL, Canada
iTrader: (8)
Posts: 1,367
Points: 6,951, Level: 55
Points: 6,951, Level: 55 Points: 6,951, Level: 55 Points: 6,951, Level: 55
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
the sound is like a dremmel disk spinning...any codes? Maybe something let go and is freely spinning but should not be
__________________
Sorry about the massive SIG

is this better?
Bassbreaker is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 08:31 AM   #33
Newbie - Just Registered
 
Join Date: Dec 2008
iTrader: (0)
Posts: 7
check your power steering pump i just changed mine out when ever i would turn it would whine..
__________________

241,xxx miles the project..
whers is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 08:57 AM   #34
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
No codes,and i think im gonna change my power steering pump...Will let you guys know when i get it done!
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 09:19 AM   #35
Senior Member

 
Join Date: Nov 2000
Location: Shrewsbury, MA
iTrader: (4)
Posts: 1,553
Points: 13,064, Level: 74
Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74 Points: 13,064, Level: 74
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Send a message via AIM to 99MAXSE-L
I just realized that im not really experiencing any steering problems, just letting you all know...Does that info make any difference or is it still the PS pump giving up one me?
__________________
M A X I M A
SE - L
Frankencar Intake - Magnaflow Exhaust - Custom LED Tailights - 8000k HID - 18" G35 Coupe Rims - Toyo Proxes 4
99MAXSE-L is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2009, 09:48 AM   #36
Senior Member

 
Join Date: Oct 2008
Location: Knoxville Tn
iTrader: (0)
Posts: 428
Points: 5,228, Level: 46
Points: 5,228, Level: 46 Points: 5,228, Level: 46 Points: 5,228, Level: 46
Activity: 3.7%
Activity: 3.7% Activity: 3.7% Activity: 3.7%
Is it a constant whining noise?

My car makes this nose http://www.youtube.com/watch?v=8aFB2OKB5DE
because my old battery went kaput and I jumped the car unknowingly and ruined the alternator. It still works but only charges at 12.7v started.
__________________

klemenz is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 06:59 AM   #37

 
Join Date: May 2009
Location: Savannah,NY
iTrader: (0)
Posts: 18
Points: 2,842, Level: 32
Points: 2,842, Level: 32 Points: 2,842, Level: 32 Points: 2,842, Level: 32
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by 99MAXSE-L View Post
...Will let you guys know when i get it done!

99MAXSE did you ever get this noise to stop? If so what was it that was causing it? I am having a similar problem and would love to know what you did to solve the issue. Thanks!!
mwright1000 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 08:04 AM   #38
Senior Member


 
Join Date: Sep 2005
Location: San Antonio, TX
iTrader: (0)
Posts: 367
Points: 6,645, Level: 53
Points: 6,645, Level: 53 Points: 6,645, Level: 53 Points: 6,645, Level: 53
Activity: 1.6%
Activity: 1.6% Activity: 1.6% Activity: 1.6%
Send a message via AIM to Phromethius
Quote:
Originally Posted by mwright1000 View Post
99MAXSE did you ever get this noise to stop? If so what was it that was causing it? I am having a similar problem and would love to know what you did to solve the issue. Thanks!!
Check the easy stuff first. Belts and their condition, the tensioner rod and idler pulley. A handful of quarter turns of the adjuster bolt should remove any kind of belt squeal. Just remember to first loosen the pulley bolt and then tighten it back up after.

if there is still sounds, then you can diagnose different pulleys
__________________
shift_from Park to Drive
Phromethius is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 09:35 PM   #39
Whatchyou say?

 
JtzMax's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Springfield, Missouri
iTrader: (5)
Posts: 1,872
Points: 7,892, Level: 59
Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59 Points: 7,892, Level: 59
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

Wow ... this thread is old! Way to kick it back up. This question is asked on here so many times ...

You have to do some things for yourself ya know. We can't tell you what the noise is by you giving us "I got the same prob!" Come on, really?!?! What have YOU done to try and figure out where the noise is coming from? If you can't give details, we can't help.
__________________
CAI, Warpspeed Y pipe, JDM N1 Cat back, FSTB, Aluminium dash kit, STS, Razo shift ****, Clear markers, CC mod, .ORG Stickers (bright blue), Blue LED switches / map lights, A6 Bi-Xenon retrofit, rebuilt 5spd - http://forums.maxima.org/4th-generat...te-up-pix.html
JtzMax is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 06:32 AM   #40

 
Join Date: May 2009
Location: Savannah,NY
iTrader: (0)
Posts: 18
Points: 2,842, Level: 32
Points: 2,842, Level: 32 Points: 2,842, Level: 32 Points: 2,842, Level: 32
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
All I asked was if he figured out his problem and if he did what was the cause. I didn't ask for any help figuring mine out.
mwright1000 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 06:32 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 09:24 AM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2