Go Back   Maxima Forums > Maxima Discussions > 4th Generation Maxima (1995-1999)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Timeslips Members Parts Guide Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceVendorsUsed CarsGarage TSB & Recalls
Search

4th Generation Maxima (1995-1999) Visit the 4th Generation forum to ask specific questions or find out more about the 4th Generation Maxima.

Welcome to Maxima.org!
Welcome to Maxima.org,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join Maxima.org today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-21-2006, 08:18 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
EVAP control system pressure sensor malfunction

that's the code im throwin and what i need to fix to get my car inspected. now can someone please shine some light on this for me. break it down really well too. questions: where is it? if i replace it, how much does it cost? can i do it myself? what does it do exactly? Anything i should check before i go buy a new one?
any help would be greatly appreciated

i also have a code for "O2 sensor circuit slow response (bank 1 sensor 1)" i plan on checking the O2 sensors to make sure all the connections are good and they are screwed tightly, but which sensor is it exactly? i'm figureing the front most on the y-pipe, help me please
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 11:51 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
anyone????
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:28 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Feb 2003
iTrader: (2)
Posts: 495
What is the CODE in DIGITS (how many long flashes, how many short)? I will try to look this up and help you.
cam_honestiam is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2006, 01:32 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
code is 0704 or OBD II is P0450
thanks
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2006, 09:39 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
bump. i really need some help with this guys
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2006, 05:50 AM   #6
dude88888
Guest
 
Posts: n/a
The EVAP control system pressure sensor detects pressure in the purge line. The sensor output voltage to the ECM increases as pressure increases. The EVAP control system pressure sensor is not used to control the engine system. It is used only for on-board diagnosis. This is from the FSM. The sensor is locate by the charcoal canister under the car. Malfuntion is detected when an improper voltage signal from EVAP control system pressure is sent to ECM. Some things to check for. Harness or connections. (the evap control system pressure sensor circuit is open or shorted). EVAP control system pressure sensor. EVAP canister vent control valve is stuck open. Hope this helps.
  Reply With Quote
Old 07-25-2006, 09:45 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
whoa man i got about half of that. so i get what to check and what it does, but it's still a little confussing. well first off, what does EVAP stand for (assuming it's an accronym)?
I was looking in my haynes manual and the only diagram of where the EVAP is i could see showed it on the top to the left of the filter just behind the battery. so it is underneath? and say the control valve is stuck open, can i just close it and hope it works or is there another course of resolution? is there any circumstance thati'll have to replace it?

i really do appreciate your help
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2006, 09:50 AM   #8
Senior Member

 
Join Date: Aug 2002
Location: SEATTLE, WA
iTrader: (9)
Posts: 3,561
Points: 12,559, Level: 73
Points: 12,559, Level: 73 Points: 12,559, Level: 73 Points: 12,559, Level: 73
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
Send a message via MSN to Blackwind
the control valve is on top of the manifold its the biggest piece up there. but the trick to that is it MAY NOT be that part. there are several parts that work with that valve if one goes out it will throw code. us 98's are notorious for this problem ive found out. ill try and find some more info for you later. first check the faq's see what you find there.
Blackwind is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2006, 10:54 AM   #9
Member
 
Join Date: Jul 2006
iTrader: (1)
Posts: 64
I had a EVAP value issue a year ago and it turned out to be nothing. Make sure all your connections are tight and/or plugged in.
Realtight is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 09:52 AM   #10
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
ok so i didn't get a chance to go through my haynes book tiil yesterday and ended up spending about six hours ****in with my car. so i checked the charcoal can and all the gas lines and return lines that run from it and there are no leaks. i checked all the wiring connectins there and made sure they're good. so i then checked my o2 sensor (cuz of the other code) and turned off my cel. now my question is how long/ far do i have to drive before the code come back on and i can get my car run at the emissions joint?
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 10:15 AM   #11
Senior Member

 
Join Date: Aug 2002
Location: SEATTLE, WA
iTrader: (9)
Posts: 3,561
Points: 12,559, Level: 73
Points: 12,559, Level: 73 Points: 12,559, Level: 73 Points: 12,559, Level: 73
Activity: 1.4%
Activity: 1.4% Activity: 1.4% Activity: 1.4%
Send a message via MSN to Blackwind
the light will come back on in about a day or two if there is a real problem. if not its fine. what i would do is go get the emmissions NOW while its off, then take it to a nissan dealer so they can CLEAR the ecu. they can also tell you how many times the evap has been a problem. just pay the $90 or so for the ecu check so you can have some peace of mind.
Blackwind is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 12:34 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
well ****. its back on. i literally drove less than 6 miles. i think i'm just takin it to a shop to get it fixed. i have an OBD II print out of what the codes are so i don't think the dealership reader will give me a different reading. thanks for all your help guys and i'll post up and let you know what i find out
__________________

SHIFT_altima
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 12:54 PM   #13
dude88888
Guest
 
Posts: n/a
My light came on giving my a PO1447. I found the hose coming from the EVAP control system pressure sensor to the plastic Y-piece broke. So check all your connections prior to going in too deep.
  Reply With Quote
Old 07-27-2006, 01:13 PM   #14
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
ok good news, no more EVAP control system pressure sensor malfunction code and no more o2 sensor code, they both went away. now i have another EVAP code, 0215, which is the EVAP control valve is closed. so obviously my question is now how to open it
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 01:34 PM   #15
dude88888
Guest
 
Posts: n/a
My next step would check for charcoal in the system.
  Reply With Quote
Old 07-27-2006, 08:12 PM   #16
Member
 
Join Date: Mar 2006
iTrader: (0)
Posts: 38
Your evap control valve is located right infront of the charcoal canister. Its 2 be known 2 fail due do insects clogging it. Nissan corrected this by selling a revised inlet elbow connector with an integral mesh 2 protect harsh items from entering. i personally think its ur control valve thats clogged, so i'd check that out. If its not that, then its ur canister for sure.
mrmagicpapi is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 08:21 PM   #17
Senior Member

 
Join Date: Dec 2005
iTrader: (0)
Posts: 301
Points: 5,921, Level: 49
Points: 5,921, Level: 49 Points: 5,921, Level: 49 Points: 5,921, Level: 49
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
on my 95 I had to replace the EVAP control solenoid because of similar codes being thrown. When mine went, I could hear a hissing sound coming from behind the rear wheel on the drivers side. When I opened the gas tank and let the pressure out (in?), the hissing stopped. Itwas about 100bux for a new solenoid from the local dealer. Ebay probbably has it muuuuch cheaper!

Have a look at the hoses around the carbon cannister (behind rear d.s. wheel) as well as the engine side stuff indicated above. In my experience, the rubber hoses are much more prone to failure than any other parts.
xlr8r is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2006, 09:35 AM   #18
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Salt Lake City
iTrader: (2)
Posts: 871
ok guys thanks. i'll check, and hopefully fix it
RicoSuave98 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2006, 09:52 AM   #19
Senior Member
 
Join Date: May 2003
iTrader: (0)
Posts: 446
Send a message via AIM to Sy0p
Im having the same issuse with EVAP the valve and cuircuit are both malfunctioning.
Sy0p is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2006, 09:52 AM
MaximaOrg
Nissan Maxima




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


 




All times are GMT -7. The time now is 12:09 PM.


Maxima.org Forums Home Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Frequently Asked Questions on the Forums Search Find other members Registration is free! Support Maxima.org! Receive perks and benefits by donating to Maxima.org Questions? Comments?  Suggestions? Contact Us! Visit our Sponsors View and submit Maxima events Log Out of Maxima.org
Emails Backup

Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2